Structura unui implant dentar folosit pentru inlocuirea unui singur dinte; stanga: molar inferior, dreapta: incisiv superior
Implantul dentar este un dispozitiv metalic care se introduce in osul maxilar pentru a inlocui unul sau mai multi dinti.
In majoritatea cazurilor, implanturile dentare vor sustine o lucrare protetica care, in functie de situatia clinica, poate fi: o coroana dentara, o punte dentara sau o proteza mobilizabila. In anumite situatii, la implanturile dentare se pot atasa si aparate ortodontice pentru a indrepta sau alinia dintii.
In prima faza, este nevoie de o interventie chirurgicala pentru a plasa implanturile dentare in interiorul osului maxilar. Integrarea implanturilor in organism se face printr-un proces numit osteointegrare, in urma caruia implanturile dentare vor forma o legatura stransa cu osul maxilar.
Dupa perioada de vindecare, un dispozitiv protetic este atasat implantului osos. Acest dispozitiv se numeste bont artificial sau capa de transfer. De obicei, bontul artificial va fi atasat de implant prin insurubare iar peste bontul artificial va fi confectionata lucrarea dentara proiectata.
Abcesul dentar este una din cele mai frecvente urgente stomatologice. Abcesul dentar este o infectie bacteriana care se manifesta prin aparitia unei colectii de puroi la varful sau in partea laterala a unui dinte.
Abcesele dentare se pot forma in diverse zone ale cavitatii bucale; netratate, acestea pot difuza in zonele si tesuturile invecinate provocand uneori infectii extrem de grave.
Din acest motiv, pacientii care observa aparitia unui abces dentar trebuie sa consulte cat mai repede un medic stomatolog.
Exista 2 tipuri de abcese dentare, ambele fiind cauzate de infectii bacteriene. Diferenta dintre cele 2 tipuri de abces este punctul de plecare al infectiei.
Abcesele dentare se pot forma extrem de rapid. Cel mai neplacut simptom pentru pacienti este durerea intensa care poate difuza si in zonele invecinate: cap, gat, urechi, obraz. Totusi, nu toate abcesele dentare evolueaza cu dureri. Uneori, pacientii nu experimenteaza dureri (sau acestea sunt de intensitate redusa) fiind vizibila doar colectia purulenta care apare ca o umflatura in dreptul dintelui afectat.
Ce alte simptome si semne pot aparea in cazul unui abces ?
In cazul abceselor dentare este important ca pacientii sa consulte de urgenta un medic stomatolog. Abcesele dentare nu se vindeca niciodata de la sine; mai rau, acestea pot provoca complicatii in zonele invecinate care pot fi uneori extrem de grave.
Nu este indicat sa apelati la medicul de familie decat daca doriti ca acesta sa va prescrie anumite medicamente calmante.
Ce putem face pentru ameliorarea durerii si a celorlaltor simptome ?
In timpul in care asteptati pentru a fi primit de un cabinet stomatologic, puteti intreprinde anumite actiuni care va pot ameliora simptomele:
Se pot aplica de asemenea si bijuterii dentare, tehnica fiind total neinvaziva deoarece acestea se lipesc cu un adeziv special pe dinte. Ca bijuterii se pot folosi cristale semipretioase cum ar fi cristalul Swarovski sau chiar cristale pretioase. Deoarece se aplica prin tehnici adezive speciale, lipirea este extrem de rezistenta.
Diamantul se poate aplica pe oricare dinte ales de pacient insa se prefera alegerea dintilor frontali superiori, deoarece acestia sunt cei mai vizibili. Se recomanda de asemenea aplicarea cristalului pe dinti frumosi, tratati, fara carii pentru a crea un contrast placut atunci cand pacientul zambeste.
Nu e nevoie ca pacientul sa vina cu diamantul procurat de el, deoarece, in cele mai multe cazuri, acesta poate gasi un sortiment bogat de bijuterii chiar la cabinetul medical.
Inainte de aplicarea diamantului pe dinte, pacientul este supus unui periaj profesional care indeparteaza toate resturile de alimente si placa bacteriana. Apoi se usuca foarte bine dintele ales pentru aplicarea bijuteriei, se conditioneaza dintele dupa care se aplica adezivul si bijuteria.
Pentru intarirea adezivului se foloseste o lampa speciala de fotopolimerizare pentru doar cateva secunde.
Daca, dupa aplicare pacientul se hotaraste sa indeparteze diamantul, medicul poate folosi o tehnica speciala de indepartare. Se inlatura adezivul si apoi dintele va arata la fel ca inainte de aplicarea bijuteriei.
Tatuajul si bijuteriile dentare sunt forme de arta corporale care nu produc nici o vatamare dintelui si reprezinta o transformare complet reversibila.
Bijuteriile dentare sunt special proiectate pentru uz stomatologic si pot sta atasate perioade indelungate de pana la 6 luni sau chiar un an, doi daca sunt bijuterii permanente. Exista si optiunea unor bijuterii temporare care pot rezista pana la 6 saptamani sau un pic mai mult.
Prezenta lor in cavitatea bucala nu impiedica functiile normale, cum ar fi folosirea atei dentare, periajul, apa de gura sau guma de mestecat si nici nu necesita intervenirea unei schimbari in igiena dentara.
Este usor accesibila inlaturarea sau inlocuirea cu o culoare diferita, procedurile fiind la fel de rapide si nedureroase ca si montarea lor.
Purtarea bijuteriilor dentare are efecte estetice dar poate avea si un aspect benefic in ceea ce priveste sanatarea orala a pacientului deoarece acesta devine mai constiincios cu igiena sa orala.
Chiar si atunci cand periajul dentar se efectueaza corect si este folosita si ata dentara pentru inlaturarea resturilor alimentare si a placii bacteriene de pe suprafetele netede ale dintilor, igiena nu se realizeaza intotdeauna in toate canelurile dintilor. Sigilarea dentara protejeaza aceste zone expuse cariilor prin prevenirea depunerilor de reziduri alimentare si a placii bacteriene.
Din cauza riscului de a dezvolta carii in depresiunile si canelurile premolarilor si molarilor, copiii si adolescentii sunt primii candidati pentru procesul de sigilare dentara. Deasemenea, adultii care nu prezinta carii sau plombe la molari pot beneficia de sigilarea dintilor. Sigilarea dintilor ar trebui sa reprezinte o metoda de preventie pentru persoanele care prezinta o predispozitie genetica la aparitia cariilor.
De obicei, dintii molari si premolari permanenti ai copiilor ar trebui sigilati cat mai curand dupa eruptie. Astfel, agentii de sigilare ii pot proteja in perioada de maxima vulnerabilitate la aparitia de carii, varsta intre 6 si 14 ani.
In unele cazuri, materiale de etansare dentare pot fi adecvate si pentru dintii de lapte. Cand dintii de lapte ai copilului au depresiuni si caneluri adanci exista un risc crescut de aparitie a cariilor. Pentru ca dintii de lapte joaca un rol important in mentinerea spatiilor necesare pentru dintii permanenti, este important ca acesti dinti sa fie ingrijiti si pastrati sanatosi pentru a nu se pierde prea devreme.
Cercetarile au demonstrat ca protejarea molarilor aparuti la varsta de 6 ani cu un material de etansare pe baza de rasina poate reduce cariile cu pana la aproape 80%, imediat, si cu pana la 60%, pe parcursul urmatorilor 4 ani.
Aplicarea materialului de etansare este un proces simplu si nedureros. In general, nu este nevoie de o sedinta lunga pentru ca medicul dentist sa aplice agentii de etansare pentru sigilarea fiecarui dinte.
Etapele sigilarii dentare sunt urmatoarele:
Sigilarea dentara protejeaza dintii de carii pe o perioada de pana la 10 ani. La controalele dentare de rutina, dentistul verifica daca suprafetele acoperite cu material sigilant nu sunt fisurate sau nu au fost desprinse bucati din stratul protector. Medicul stomatolog poate inlocui materialul de sigilare ori de cate ori este necesar. Daca nu se realizeaza corect verificarea integritatii stratului protector, exista riscul dezvoltarii de carii sub pelicula de material sigilant.
Bruxismul este una din cele mai importante cauze, se refera la scrasnirea constienta sau inconstienta a dintilor, de cele mai multe ori in timpul somnului. In timp, acesta duce la abrazarea (tocirea) dintilor creand alte probleme dentare. Cauzele nu sunt intodeauna clare, dar de cele mai multe ori bruxismul este asociat cu stresul, anxietatea si problemele de somn. Totusi, uneori afectiunea poate aparea ca efect secundar al aumitor medicamente, cum ar fi un anumit tip de antidepresiv.
Bruxismul este foarte frecvent printre pacienti, desi nu multi realizeaza faptul ca scrasnesc dintii. Iata asadar cateva semne care pot indica aceasta afectiune:
In aceasta situatie medicul stomatolog iti va recomanda sa porti o gutiera pentru a-ti proteja dintii.
Cum te poate ajuta gutiera?
Scrasnirea dintilor afecteaza smaltul dentar, iar fara protectie dintii se pot fisura sau chiar fractura. Odata distrus, smaltul dentar nu se mai poate regenera. Astfel, protejarea dintilor este esentiala.
Mai mult, inclestarea constanta a maxilarului in timpul somnului
poate duce la dureri de cap, dureri la nivelul muschilor fetei si chiar
la tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare care cauzeaza dureri cronice la nivelul fetei, maxilarului si gatului.
Deoarece scrasnitul dintilor in timpul somnului este inconstient, cea mai sigura si eficienta modalitate de a asigura protectia dintilor este de a purta o gutiera ce impiedica arcadele sa se atinga.
Gutierele personalizate sunt realizate de catre medicul dentist astfel incat sa se potriveasca perfect pe dantura pacientului si prin urmare raspund nevoilor dentare specifice. Acestea sunt realizate utilizand un mulaj al dintilor, care este trimis apoi la un tehnician specializat in crearea lucrarilor dentare. Sunt executate dintr-un material dur, durabil, atat pentru arcada superioara, cat si pentru cea inferioara, in functie de cum ii este mai confortabil pacientului.
Asadar, daca experimentezi dureri frecvente de cap si de dinti, gutiera poate ajuta la relaxarea musculaturii si a articulatiei temporo-mandibulare. Programeaza un consult si afla mai multe informatii de la medicul stomatolog!
Afecțiunea gingivală este adesea cauzată de depunerile de placa bacteriana,
iar cea mai bună modalitate de a le îndepărta este prin periaj zilnic
de două ori pe zi. Însă oricât de bine ai curăța dinții, întotdeauna vor
rămâne zone greu accesibile, pe care e dificil să le menții curate. În
zonele respective, placa bacteriană se poate acumula și, cu timpul, se
poate mineraliza, formând depuneri dure, numite tartru, care nu pot fi
îndepărtate prin periaj obișnuit. Dacă tartrul nu este îndepărtat, în
jurul dintelui și, posibil, sub linia gingivală se poate aduna o
cantitate mai mare de placă bacteriană, conducând la progresarea
afecțiunii gingivale.
Pentru a reduce riscul de afecțiune gingivală sau pentru a opri agravarea acesteia, medicul stomatolog iti poate recomanda o curățare profesională a dinților, numită detartraj și periaj profesional, pentru a putea avea dinții cu adevărat curați.
La prima etapă, de "detartraj”, se înlătură depunerile de
placă bacteriană și tartru. Adesea se folosește mai întâi un aparat de
detartraj cu ultrasunete pentru a îndepărta cea mai mare parte a
tartrului, iar apoi se utilizează instrumente manuale speciale pentru a
îndepărta cele mai persistente rămășițe de tartru.
Următorul pas constă în „lustruirea” dinților, ca aceștia să aibă o
suprafață cât mai netedă. Deși în timpul lustruirii petele de pe dinți
sunt înlăturate, aceștia devenind netezi și strălucitori, lustruirea nu
este doar o procedură cosmetică. În timpul acestei proceduri sunt
netezite micile imperfecțiuni și zone cu textura aspră de pe suprafața
dinților, reducând tendința de aderare a plăcii bacteriene.
Proceduri pentru inserarea implantelor
Atunci cand toti dintii sunt pierduti sau e nevoie sa fie inlocuiti, o punte fixa pe implante dentare reprezinta cea mai buna solutie definitiva.
Inainte de aparitia implanturilor dentare, nu exista nicio solutie fixa pentru persoanele care au pierdut toti dintii. Astazi, este posibil sa se insere implanturi dentare la nivelul intregului maxilar si sa aplice o punte fixa, fiind o solutie permanenta, stabila si foarte estetica.
Primul pas este vizita la medicul dentist pentru consultatie si pentru a discuta optiunile personalizate de tratament.
Primul pas catre dintii noi definitivi, este reprezentat de examinarea starii curente de catre medicul dentist pentru a evalua situatia. Apoi, impreuna cu medicul dentist, se va stabili solutia personalizata optima din punct de vedere estetic si functional.
In timpul consultatiei, medicul dentist iti va prezenta procesul in tratamentul cu implant dentar.
Al doilea pas este faza de pregatire, in care medicul dentist va planifica urmatoarele etape ale procesului. In cadrul acestei faze se va obtine o perspectiva asupra modului in care implantul dentar va fi inserat.
Medicul dentist va vedea, prin intermediul radiografiei, cum arata osul maxilar/mandibular pentru a determina pozitia pentru inserarea implanturilor dentare.
Acesta este pasul in care medicul dentist va insera implanturille dentare necesare in os. Mai intai, sunt inserate implanturile dentare pentru a inlocui radacinile dintilor pierduti. In acest caz, sunt folosite cinci implante. Dintii provizorii sunt atasati, facand posibila desfasurarea normala a activitatii in timp ce se asteapta ca puntea definitiva sa fie cimentata.
Puntea definitiva va fi aplicata pe implanturi. In cazul unei punti la nivelul intregului maxilar, in mod normal, este nevoie de 2-3 vizite pentru a avea puntea definitiva complet atasata.
In cadrul acestui proces, se vor efectua urmatoarele proceduri:
Odata ce dintii definitivi sunt cimentati va veti putea bucura de noul dumneavoasta zambet. Dintii noi vor parea identici cu cei naturali – atat pentru tine cat si pentru ceilalti. Oamenii care au avut proteze traditionale inainte de a avea o punte fixa pe implante descriu aceasta schimbare ca pe o experienta extraordinara.
Dupa ce medicul dentist a constatat ca gingiile s-au vindecat in totalitate, pacientul va reveni la medic pentru ca puntea definitiva pe implante sa fie cimentata. Medicul se va asigura ca muscatura este corecta si ca pacientul este multumit cu rezultatele obtinute.
Acest tip de lucrare protetica nu are suport metalic, este realizată integral din ceramica (porțelan). Este o lucrare pentru restabilirea esteticii dinților din zona frontală atat superiori cat și inferiori. Poate reda prin diverse procedee (presare, ardere, frezare) perfect textura, transluciditatea și nuanţele naturale ale dinţilor. Coroana din ceramica presata este una dintre cele mai bune metode de protezare pentru o estetică deosebită.
Indicatii:
Contraindicaţii:
Acestea sunt destinate copiilor, adolescenților, dar și adulților. Tratamentele ortodontice in care se folosesc aparatele dentare intră într-o anumită măsură sub incidența esteticii dentare pentru că se adresează pacienților care își doresc un zâmbet perfect și impecabil aliniat. Ortodonția ține însă și de domeniul stomatologiei profilactice: anomaliile pe care le corectează sunt, de cele mai multe ori, pasibile să ducă la complicații mai grave decât cele de natură estetică.
Tratamentele de ortodonție in care se folosesc un aparat dentar, au ca scop corectarea malocluziei (închiderea greșită a gurii) și a malpoziției dentare (poziționarea incorectă a dinților pe arcade) – defecte adesea interconectate.
Tratamentul ortodontic constă în exercitarea unei presiuni controlate asupra dinților și a maxilarelor, pe o perioadă relativ îndelungată, până se obține un rezultat dezirabil din punct de vedere estetic și funcțional; acest lucru se realizează de regulă cu ajutorul aparatelor dentare specifice: aparate ortopedice dentofaciale și aparate pentru extensia arcadei. Procedurile adjuvante comune pot include la nevoie extracții dentare pentru a face loc reorientării dinților pe arcade.
În unele cazuri, cum ar fi prognatismul sever al maxilarului, al mandibulei, sau al ambelor, este necesară corelarea tratamentului ortodontic (cu aparat fix) cu cel chirurgical (chirurgie ortognatică și diverse oseostomii care au în vedere scurtarea, lungirea sau realinierea maxilarelor) pentru rezultate optime.
Se recomandă în unele cazuri și purtarea gutierelor nocturne.
Există tratamente ale malocluziei pentru pacienți de toate vârstele, însă reacțiile optime se obțin evident în cazul pacienților cu vârste fragede. În cazul copiilor, neconcordanța arcadelor poate fi corectată eficient în perioada de creștere, din cauza consistenței și a rezistenței osoase. E bine de știut că maxilarele cresc până la 8-10 ani, iar problemele sesizate din timp pot beneficia de tratament interceptiv. Implicit, orice întârziere face anomalia inițială mai dificil de corectat.
Durata și rezultatul tratamentelor variază în funcție de vârsta pacientului, de gravitatea problemei și de tipul de aparat ales.
Florilor-Craiter, Brașov
Bloc 7, Bulevardul Alexandru Vlahuță 4
Telefon: +40 730 403 002 / +40 368 803 573
Programari: clinica@pru-dent.ro
0730 403 002
clinicaprudent/